“Neurelaxin” project

Nemzeti Versenyképességi és Kíválósági Program

NVK_16

“A” alprogram ( Kiemelkedő halálos kockázattal járó betegségek gyógyításának eredményességét lényegesen javító nemzeti program)

Neurelaxin, az első neuron nyúlványnövekedést serkentő hatóanyag: stroke és más agyi rendellenességek helyreállítását elősegítő vezérmolekula kifejlesztése

 

A projekt időtartama: 2017.április 1- 2020. március 31.

 

Felfedeztük, hogy a miozin II fehérje közvetlenül irányítja az idegsejt nyúlványok növekedését és a szinapszisok szerkezetét, ami a tanuláshoz és regenerációhoz szükséges agyi plaszticitást hozza létre.

Jelenleg kezünkben van az általunk a világon elsőként kifejlesztett és szabadalmaztatott Neurelaxin-A hatóanyag, mely a nem-izom miozin II gátlásán keresztül specifikusan serkenti a neuron nyúlványnövekedést és a nyúlványok közötti kapcsolatok létrejöttét.

Felfedezésünk és szabadalmaztatott molekulánk egyedülálló lehetőség arra, hogy kifejlesszük az első olyan gyógyszert, amely az agyi plaszticitást közvetlenül növeli. A NEURELAXIN lehet az első hatékony gyógyszer, amely a nyúlványnövekedés és új kapcsolatok létrejöttének elősegítése révén alkalmas a neuronális kapcsolatok deficitjén alapuló betegségek és agyi károsodások ( stroke, aszfixia, neurodegeneratív betegségek ( Alzheimer, Parkinson)) helyreállítására és az agyi regeneráció serkentésére.

Projektünk célja egy hatóanyag prototípus, ún. fejlesztési jelölt előállítása.  Ennek érdekében kutatói konzorciumot valamint tanácsadói testületet hoztunk létre.

A projekt három éve alatt a gyógyszerfejlesztési kaszkád három preklinikai stádiumát: a hit finding, hit-to-lead és lead optimization szakaszokat fogjuk véghezvinni, az iparágban bevett módszerek alkalmazásával. A projekt kimenetét képező fejlesztési jelölt, mint termék célcsoportja a CNS területen érdekelt gyógyszeripari vállalatok.

A fejlesztési jelöltünkből piacra jutó gyógyszer végső hasznosítói világszerte az agyi károsodásokat elszenvedett betegek lesznek, akik az új gyógyszer révén egy eddig nem létező, a kezelésükben áttörést hozó segítséghez juthatnak.

 

Humán idegsejtek hirtelen növekedésnek indulnak, és kapcsolatokat alakítanak ki közeli idegsejtekkel a NEURELAXIN kezelés hatására

 

A projektben elnyert támogatás összege ( Ft)

1 493 908 673
A projekt összköltsége (Ft) 1 788 596 181
Konzorciumi tagok és azok összköltsége
ELTE 826 000 000
SONEAS Kft. 652 596 181
Printnet Kft. 310 000 000

 

 

 

 

 

 

 

 

Research projects

ACTOMYOSIN ATOMIC STRUCTURAL MODELS

  • weak-binding actomyosin (actin trimer docked and relaxed with up lever Dictyostelium motor domain 1VOM), extra primed state
  • Download
  • activation loop mutant weak-binding actomyosin (actin trimer docked and relaxed with 1VOM R520Q mutant)
  • Download
  • loop 3 mutant weak-binding actomyosin (actin trimer docked and relaxed with 1VOM R562Q mutant)
  • Download
  • rigor actomyosin (actin trimer docked and relaxed with down lever Dictyostelium motor domain 1Q5G)
  • Download
  • rigor actomyosin (actin trimer docked and relaxed with down lever squid motor domain 2OVK)
  • Download